NEŽ SI POŘÍDÍTE PAPOUŠKA

22.08.2010 13:27

Papoušek je velice oblíbený domácí mazlíček. Někdy se se stane, že si soužití s ním chovatel představoval jinak. Tehdy nastává situace, že lidé prodávají svého papouška již po několika měsících a ten se pak mnohdy stěhuje z rodiny do rodiny, což je pro něj stresující. Proto si předtím, než si papouška pořídíte, důkladně rozmyslete výhody a nevýhody chovu a pamatujte také na to, že budete muset papouškovi pořídit prostornou klec a něco Vás bude stát i krmení, hračky a různé pamlsky.        

     Papoušek je společenský živočich a pokud ho budete nechávat často samotného, bude trpět. Začne si vytrhávat peří, bude špatně jíst atd. Samota může dokonce narušit jeho imunitu, takže snáze podlehne infekci a bude trpět různými zdravotními potížemi. Papoušek potřebuje 2-3 hodiny pozornosti denně, a to v několika kratších časových intervalech. V té době si také musí protáhnout křídla, proto je třeba, aby byl i mimo klec, tedy např. na kleci nebo na tzv ptačím stromě. Musíme při tom dbát na to, aby se nemohl nikde zranit, zapadnout za nábytek, utopit, nebo aby neokloval pokojové květiny, které pro něj mohou být smrtelně jedovaté.        

     Papoušek šedý je občas i dost hlučný. Píská, mluví, vřeští, směje se atd. Také ho občas může postihnout záchvat šílenství, který často trvá i delší dobu. Připravte se zkrátka i na občasný hluk. Myslete přitom nejen na sebe, ale také na své sousedy. Přistupujte k němu vždy pomalu a nikdy na něj nekřičte, může se stát agresivní, nebo naopak plachý a vystrašený.

     Pozor také na ostatní domácí miláčky jako jsou pejskové, kočičky … Ač se před Vámi spolu kamarádí, za Vašimi zády si vzájemně mohou dost ublížit. Je tedy lepší je nenechávat společně bez Vaší přítomnosti, ani když je papoušek v kleci.  

 

  

     

     Papoušek může snadno přežít i svého majitele. Proto je rozumné si promyslet, co se s ním v takovém případě stane. Jestliže není v rodině nikdo, ke komu by se mohl nastěhovat, je třeba papouška umístit do útulku, kde může spokojeně dožít.        

     Pokud jezdíte na dovolenou, předem přemýšlejte, jestli máte někoho, kdo se bude v době vaší nepřítomnosti o papouška starat. Je výhodné umístit jej k někomu, kdo má zkušenosti s chovem ptactva, nebo koho papoušek zná. Také nezapomeňte na to, že budete denně čistit klec i misky, uklízet okolí klece a dávat čerstvé krmení Vašemu papouškovi. Zvířátko není jenom zábava.